Kuchcik *
- Przygotował/a w terenie posiłek dla zastępu, korzystając z kuchni polowej lub kuchenki turystycznej.
- Zadbał/a o estetyczny wygląd polowego „stołu”.
- Przestrzegał/a zasad higieny przy sporządzaniu posiłków i zapoznał/a z nimi zastęp.
- Przygotował/a śniadanie lub kolację dla domowników.
- Przygotował/a podwieczorek według własnego pomysłu.
Kucharz **
- Prawidłowo posługiwał/a się sprzętem kuchennym (nożami, tłuczkami, maszynką do mielenia, garnkami i patelniami różnej wielkości, cedzakiem).
- Ułożył/a urozmaicony jadłospis na kilkudniowy biwak lub na tydzień obozu dla całej drużyny.
- Przygotował/a obiad dwudaniowy dla rodziny, estetycznie go podając.
- Wybrał/a miejsce na kuchnię na biwaku drużyny urządził/a ją funkcjonalnie.
Kuchmistrz/kuchmistrzyni ***
- Rozplanował/a i urządził/a blok kuchenny na obozie drużyny lub kilkudniowym biwaku.
- Kierował/a co najmniej przez trzy dni służbą kuchenną na obozie drużyny lub na biwaku: układając jadłospisy, gotując każdego dnia inną zupę, przygotowując dania mięsne i jarskie.
- Poznał/a zasady racjonalnego żywienia dzieci i dorosłych.
- Ułożył/a wybraną dietę: (np.: niskokaloryczną, dla cukrzyków) oraz wyliczył/a podstawowe wartości odżywcze w stosunku do tej diety.
- Przygotował/a młodszych do próby na sprawność „kuchcika”.